belirleyebiliriz. Kur’an-ı Kerimi bütünüyle okuduğumuzda onda nelerin bulunduğunu ve nelerin bulunmadığını açıkça görüp öğrenebiliyoruz. Şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim bir din kitabıdır ve din konusunda bizlere her şeyi açıklayan bir rehberdir. Allahın Kur’nı Kerimde “Dininizi kemale erdirdim”(36) demesiyle neyi kasdetmiş olabilir? Din olarak insanlara söylemek istediğim şeylerin hepsini söyledim. İşte dininiz budur demek değil mi? Din olarak hiçbir şeyin eksik bırakılmadığı apaçık bir şekilde ortadadır. Bizim ‘her şey için bir açıklama’ sözünden anladığımız budur. Kur’an-ı Kerim beşeri münasebetlerin bütün kanunlarını içermediği gibi tabiat olaylarının kanunlarını da içermemektedir. Ama din olarak söylenmesi gereken şeylerin hepsini de söylemektedir.
c) “Peygamberimize itaat eden Allah’a itaat etmiş olur”3/32, 4/80 “Allah ve resulü bir şeye hükmettikleri zaman, hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve resulüne karşı gelirse şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır” (33/36) “O kendi arzusu ile konuşmaz. (Size okuduğu) Kur’an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir” (53/3-4) gibi Ayetlere dayanarak Peygamberimizin bütün sünnetinin dinden olduğu iddia edilmektedir.
Peygamberimizin sünnetinden hangilerinin dinden olduğu yukarıda gösterilmiştir. Bunlar da iman ve ibadet ile Kur’an-ı Kerimin tefsiri mahiyetindeki sözleri ve uygula-
 36 5/3 “... Bu gün dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâmı seçtim...” Bu ayetin son hukum ayeti olduğu kabul edilmektedir.
98
98 |