göre de bu suça iştirak eden berberin bu günahtan nasibini alması tabiidir. Sakal traşı yapan berberin meyhaneciden farkı yoktur. Şarap satan meyhaneci nasıl günah sayılan bir fiil işliyorsa, sakalı traş eden berber de haram sayılan bir işi yapmaktadır. Mezheplerin aralarındaki ihtilafları incelerken öğrendik ki, konuşmacı bu konuda yalnız değildi, ehli sünnetten bazı alimler de bu görüşte idiler,
Gerçekte şer’i deliller bu şekilde yorumlanabilir mi ve içtihat etme yöntemlerimiz bizi bu tür sonuçlara götürebilir mi?
Bu bölümde bu sorulara cevap aranacak, önce şer’i deliller üzerinde durulacak ve sonra da bu deliller dayanak yapılarak bunlardan nasıl sonuçlar çıkarıldığı incelenecektir.
ŞER-İ DELİLER
Bu bölümde dinle ilgili meselelerde bize kaynaklık edecek delillerden bahsedilecektir. Geleneğe göre bunlar şöyle sıralanırlar: Kitap, Sünnet, İcma’, Sahabe Fetvaları, Örf ve Adet.
A-KİTAP
Şer’i delilerin başında Kur’an-ı Kerim gelmektedir. Buna kısaca Kitap denir. Kur’an-ı Kerim Allah kelâmıdır. Allah, din olarak neyi bildirmek istemişse onun tamamını Kur’an-ı Kerim ile bizlere bildirmiştir; dinimizi tamamlamıştır. İman, ibadet, muamelat, ahlak ve adap konularında Allah’ın Kitabında ne varsa, bütün bunlar dinimizin belirleyici hükümleridir. Bunların hepsi sübutu kat’i delilerdendir. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin pek azı
36
36 |