bu hukuk sistemine yine de İslam hukuku denmeye devam edilecektir. Tıpkı anayasaya aykırı olmayan hukuk sistemine anayasal hukuk sistemi dememiz gibi.
Bu yöntem, hakkında nass bulunmayan genel konulara tatbik edilebileceği gibi fer’i meselelere de tatbik edilebilir. Ayrıca daha iyiyi temin için düşünceye geniş birhareket imkanı sağlayacaktır. Şimdi de bir örnekle bu yöntemin nasıl tatbik edileceğini göstermeye çalışalım. Aşağıda örnek bu konuda uygun bir fikir verebilir.
Kur’an-ı Kerim yanlışlıkla adam öldürmede diyet ödenmesini emretmekte,(52) Peygamberimiz(as) de bazı yaralamalarda ödenecek diyetin miktarını ve tam diyete oranını belirtmektedir.(53) Resulüllüh’ın talimatına göre, bir kimse, bir adamın elinin veya ayağının kesilmesine sebep olursa ona tam diyetin yarısı kadar bir ödemede bulunması gerekir. Bu dinden olan bir hükümdür. Diyetin, devenin değeri kadar altın veya gümüş gibi para cinsinden bir şeyle ödenmesi ise kıyas yoluyla varılan dine uygun bir hüküm olmaktadır. Hadiste ismi geçmeyen dudak, kaş, kiprik, diş gibi organların diyetleri ile her türlü zarar ve ziyanlarda bir tazminat ödenmesine hükmetmek de yine dine uygun bir hukuk kaidesi olarak düşünülebilir. Hadiste geçmeyen yaralamaların diyetlerini belirleme, diyetin kadınlara ve zimmîlere ne ölçülerde ödeneceğine karar verme, ödemeyi
 52 “Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse ailesine diyet ödemesi gerekir.” 4/92  53 “Adam öldürmede yüz deve,.... bir göz, bir el ve bir ayak için ellişer deve, el ve ayaklardaki her parmak için on deve..... diyet vardır” İmam Malik, Muvatta: Diyetler bölümü.
142
142 |