Kale-i Bala'nın yani Yukarı kalenin 40 neferi vardı. Kale dizdarı günde 10 akçe, kale kethüdası günde 7 akçe, kale İmam ve hatibi 8 akçe, bevvabı 7 akçe, kale erlerinin her biri 4 akçe yevmiye alıyordu. Hepsinin yıllık geliri 64.780 tutuyordu. Kalede bulunan top, tüfek, balta, testere, çivi gibi malzemeler bir bir sayıldıktan sonra kale ambarlarında yedek zahire olarak 499 kilo buğdayın bulunması gerektiği belirtiliyordu. Kale-i Zir yani Aşağı kalede 30 nefer vardı. Kale dizdarının günlük yevmiyesi yukarı kalenin dizdarından 2 akçe daha fazla idi. Aşağı kalenin yıllık tahsisatı 52.036 akçe olarak tespit edilmişti. Bu kalenin ambarında da 382 somar buğday ile 440 somar darı yedeklenmişti.
3. ATİNA KAZASI
Atina kazası eskiden olduğu gibi zeametle yönetiliyordu. Atina zaimi Trabzon mirlüvası İskender Beyin oğlu Emir Beydi. Atina onun tasarrufunda bulunuyordu. Atina kazasında Trabzon kadısı Mevlana Siyah oğlu Yusuf Çelebi'nin, Kise Kalesi kethüdası Bevvab Yusuf'un, Tirebolu Kalesi kethüdası Mehmet oğlu Süleyman'ın tımarları vardı. Tımar sahipleri arasında Atina camisi hatibi Mevlana Husam'da bulunuyordu. Bu kayıt bize 16. yüzyıl başlarında Atina'da bir caminin bulunduğunu gösterir.
4. ARHAVİ KAZASI
Arhavi kazası; nahiye, zeamet, vilayet ve kale gibi bazı idari bölümlere ayrılmıştı. Şimdi bunları kısaca görelim. Laz nahiyesi : 1486 tarihli timar defterine göre Laz nahiyesi bir kadı tarafından yönetiliyordu. Nahiyenin hudutları Ardeşen'in Işıklı Köyünden Hopa'ya kadardı. Yeni idari bölünüşe göre Laz nahiyesi içinde iki zeamet vardı. Bunlardan biri Lazmağal zeameti, öteki ise Viçe zeameti idi. Lazmeğal zeameti Arhavi karyesi ile Kise Kalesini içine alıyor, Nukrezan deresinden Çoruh nehrine kadar uzanıyordu. Lazmağal seraskeri Hamza oğlu Mehmet Haykal, Kise kalesinin dizdarı Trabzon Sancak Beyine bağlı askerlerden Ali Sofya, kale kethüdası Hızır Üsküpi, Viçe zeameti zaimi Hüsrev Çelebi oğlu Bali Kâtip, Viçe seraskeri İskender Poçava idi. İskender Poçava'nın timarı Viçe'nin Curceva karyesinde bulunuyordu.
65
65 |