61
Fetihten 60 sene sonra bazı küçük ayrıntıların dahi hala tapu tahrir defterlerinde yer alması ve bazı tevcihlerin tarihleri ile birlikte belirtilmesi dikkat çekicidir. Rize köylerinde olduğu gibi Yomra'da da bazı kişilerin Kasım Bey veya Umur Bey tarafından Rumeline sürüldükleri veya Tekürle beraber gittikleri 1520 tarihli defterlerde tekrarlanmış, bazı yeni timarların da 1523, 1528 ve 1532 tarihlerinde sahiplerine tevcih edildiği kayda geçirilmişti.
2. OF KAZASI
"Of kazası Kali - Bravul ile birlikte bir zeamet mintakası idi." Zaimi ve seraskeri vardı. Of'a bağlı Kabahor mintakası da bir zeamet idi ve bir seraskeri vardı. Prof. Dr. Gökbilgin adı geçen makalesinde Of'un Müslüman ve Hristiyan hane sayıları ile Of'un vergi gelirlerinden bahsetmemiştir.
3. KÖRTÜN KAZASI VE ÇEPNİ NAHİYESİ
Körtün kazasının yedi nahiyesi ve dört kalesi vardı. Körtün sahilde Görele'den Ordu'ya kadar uzanıyor, Canik sınırlarına ulaşıyordu. Körtün'ün Körtün, Çepni, Karaburun (Görele'de bir yer), Yağlıdere (Espiye kazasında), Öreğir (Tirebolu'nun Üreğir köyü), Elkerimli - Has ve Ahannas nahiyeleri vardı. Körtün kazasının kaleleri ise Giresun Kalesi, Görele Kalesi, Bedirme Kalesi ve Tirebolu Kalesi idi. Çepni Nahiyesi : Burası Müslüman bir topluluk olan Çepnilerin yaşadığı bir bölge idi. Körtün'den Tirebolu ve Giresun'a doğru uzanmakta olan bu geniş saha, Çepniler tarafından yazlak ve kışlak olarak kullanılıyordu. Bu nahiye bölgesinde 52 köy ve 10 adet mezrada 1674 hane bulunuyordu. Bu hanelerin 480 adedi Müslüman, geri kalan 1194 hanesi Hristiyandı. Bu nahiye halkından 33 aile şahin ve doğan yuvası sahibi idi. Yaptıkları işe ve elde ettikleri gelire karşılık tımar sahiplerine bir miktar vergi ödüyorlardı. Çepni nahiyesi köylerinden Kayadibi, Seyyit ve Eğrianbar köyleri bugün de Giresun'un merkez köyleri arasında yer almakta ve isimlerini aynen muhafaza etmektedir.
4. GİRESUN KALESİ
Giresun kalesinde 31 hane Müslüman muhafız ve Giresun merkezinde de 221 hane Hristiyan hane bulunuyordu. Hristiyanların 103 hanesi yerli, diğerleri ise sonradan gelip yerleşenlerdi. Bu sonradan gelenlerin 63 adedi kale cemaatine, geri kalan 55 adedi de yerli Hristiyanlara hizmet ediyordu. Giresun'da bulunan yerli Hristiyanlar, "Giresun'un aşağı hısarın hifzedüp sandal ve ulak hizmetin ittüklerinden" ötürü ispenç ve haraç vergisinden muaf tutulmuşlardı.
62 |