Büyük İskender’in ölümünden sonra kurulan devletlerden biri de Pontus Krallığıdır. Pontus’un sınırları, zaman içinde değişikliğe uğramakla birlikte “Pontus” ismi batıda Kızılırmak ve Terme Irmağı veya Pophogonia, kuzeyde Karadeniz, doğuda Kolhis ülkesi güneyde Kalatya ve Kapadokya ile çevrili coğrafi bir bölgeyi ifade etmektedir. Kızılırmak doğuya doğru uzanarak kucağına aldığı topraklarla birlikte Çoruh ağzına ulaşır. İşte burası Pontus’tur. Karadeniz’in adı Romalılar gelmeden önce Pont Ahsaena idi. İskitçe veya İranca bir kelime olan Ahsaena “koyu” veya “karanlık” anlamına gelmektedir. Pont ise deniz anlamına geliyordu. Pont bölgesi de bu denizden ismini almakta idi. Romalılar bu denize Pont Euxinus demişler ki “Euxinus”un Ahsaena’dan alınmış olması gerekir.
Pontus Krallığı dört bölgeye ayrılmıştı. Bu bölgelerden biri Kıyı Bölgesi Valiliği idi. Trabzon ve Rize bölgesi Sannika adıyla bu valiliğe bağlı bulunuyordu. Valiler halkın güvenliğini sağlamak ve krallığın hazinelerini muhafaza etmek gibi biri idari biri mali olmak üzere iki önemli görevi yerine getiriyordu.(23)
Pontus Krallığının hangi tarihte ve nerede kurulduğuna dair bilgi veren kaynaklar farklı şeyler söylüyorlar. Pontus Krallığının M.Ö. 301’de kuruldu-ğunu söyleyenler olduğu gibi bu krallığın M.Ö. 280 tarihinde kurulduğunu söyleyenler de mevcuttur. Kurulduğu şehir olarak Çankırı, Niksar, Amasya ve Sinop’un isimleri geçmektedir. Niksar’da Pontus Krallığına ait sarayların kalıntıları bulunmuştur. Ayrıca Yeşilırmak boylarında Kral konutlarının varlığına dair bilgilere rastlanmıştır. Amasya, Pont Satraplığının merkezi idi. Bu nedenle Pontus Krallığının merkezi da ilk merkezi olabileceğini düşünebiliriz. Pontus Krallığı nerede kurulursa kurulsun şurası bir gerçek ki, krallığın gelişme devrinde (M.Ö.183) Sinop şehri başkent yapılmış ve Pontus Krallığının son hükümdarı başkent Sinop şehrinde defnedilmiştir.
 23 - Mahmut Goloğlu: Anadolu’nun Milli Devleti Pontus
14
14 |