Giresun ve Ordu gibi kıyı şehirlerinin Helenlerin birer kolonisi olarak Sinop’a vergi verdiklerini görüyoruz. Sinop da Perslerin Pophlogonia Satraplığı içinde bağımsız bir şehirdi. Anlaşılacağı gibi Trabzon ve Sinop şehirleri Hem Perslerin egemen oldukları egemen oldukları topraklarda
yer alıyor, Hem de İran yönetimine karşı bağımsız gibi davranıyorlardı. Nitekim, o dönemde Trabzon’da Perslerin adına yönetimi üstlenen bir yetkili yoktu.
6-MAKEDONYALILAR VE BÜYÜK İSKENDERİN DOĞU SEFERİ (M.Ö. 334-323) VE SONUÇLARI
Yunanistan’ın kuzeyinde Makedonya denilen bölgede kurulan Makedonya Krallığı, küçük bir krallık iken Büyük İskender’in tahta geçmesi ile birlikte kısa zamanda genişleyerek ilkçağın en büyük imparatorlukların-dan biri haline geldi. Babasının ölümü üzerine genç yaşta kral olan İskender (M.Ö.369), iki yıl içinde Yunanistan’da siyasi birliği sağlayarak büyük bir ordu ile birlikte çağın en büyük imparatorluğu olan Perslerin üzerine yürüdü 11 yıl süren savaşlar sonunda Pers İmparatorluğunu ortadan kaldırdı. Bununla birlikte Anadolu, İran, Mezopotomya, Suriye, ve Mısır’ı alarak Hindistan’a kadar uzandı ve Hindistan seferi sırasında hastalanarak öldü. Büyük İskender’in kurduğu geniş imparatorluk, ölümünden sonra dağılarak komutanları arasında paylaşıldı.
11 yıl süren bu seferler sırasında Doğu Karadeniz Bölgesi hiçbir şekilde Büyük İskender’in orduları tarafından gerçek anlamda işgal edilmedi. Muhtemeldir ki, Pontus Krallığı dönemine kadar bağımsız şehir devletleri şeklinde yönetildi.
Büyük İskender’in ölümünden sonra işgal ettiği topraklar, generalleri arasında bölüşülünce Kapadokya bölgesi İskender’in generallerinden Ermenes’e düştü. Bu arada Doğu Karadeniz Bölgesi de Kapadokya’ya bağlandı. İskender’in generalleri arasındabaşlayan mücadele devam ededursun. Bu arada bölgede küçüklü büyüklü bir çok krallık kuruldu. İskender’in ölümünden sonra kurulan ve en geniş toprakları kapsayan krallık, Sevelokya Krallığı (M.Ö.312-64) oldu. Sevelokya Krallığı Güney Anadolu, Suriye, Filistin, Mısır, Mezepotomya ve Güney İran’ı kapsayan topraklar üzerinde kurulmuştu. En güçlü zamanında toprakları Trakya’dan Hindistan’a kadar uzanıyordu.
Bu dönemde Anadolu toprakları üzerinde kurulan devletler, batıdan doğuya doğru: Bergama, Bitinya, Galatya, Kapadokya ve Ermeniya idi.
12
12 |