VİÇE NAHİYESİ
Müdür: Hasan Tahsin Efendi Naib Vekili: Ali Efendi Maa Virgü Mal Katibi: Münhal Refiki: Münhal Rüştiye Muallimi: Hafız Raşit Efendi Liman Reisi: Kol Ağası Mustafa Efendi Rusumat Memuru: İbrahim Efendi Duyun-i Umumiye Memuru: Emrullah Efendi.
NAHİYE MECLİSİ
Reis: Müdür Efendi Aza-ı Tabiiyye: Maa virgü Mal Katibi Efendi Aza-ı Müntehibe: Hasan Efendi, Mehmet Efendi, Osman Efendi, Münhal
E- OSMANLILARIN SON DÖNEMİNDEN
1. OSMANLILARIN SON DÖNEMİNDE RİZE'DE İMAR FAALİYETLERİ
İçinde bulunduğumuz bölge, I. Cihan Savaşına kadar oldukça sakin bir dönem geçirmişti. Gurbete çıkanların, gönderdikleri paralar, üretimle elde edilen geliri destekliyor ve halkın geçimini kolaylaştırıyordu. Bu dönemde yapılan imar işleri, halkın yeterli gelire sahip olduğunu ve zaruri ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yapım işlerine de kaynak ayırabildiğini gösterir. 20. asrın başında altı taş, üstü tahta olarak yapılan evlerin bir kısmı günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir. Ayrıca mermerden yapılmış mezar taşları, camiler, köprüler ve medreseler de halkın ekonomik durumunu yansıtan göstergeler olmuştur.
Osmanlıların son döneminde yapılan cami ve köprülerin bazıları şunlardır: Tunca Köyü Camisi(1902), Heleke Camisi de denilen Eski Muradiye Camisi(1909), Çamlıhemşin Yolkıyı Camisi (1911), Eski Güneysu Merkez Camisi (1907), Balıkçılar Köyü Camisi (1901), Tunca Köprüsü (Tahmini 1910), Çayeli Çakırlı Köprüsü (1910), Güneyce Köprüsü(1902), İkizdere Cimil Köprüsü (1900), İkizdere Dereköy Köprüsü (1915), Fındıklı Çağlayan Köprüsü (1916)
186
186 |