olacağız. Atatürk bu geziye eşi Latife Hanımla beraber çıkmıştı. Mataracı Mehmet Efendinin evinde de beraber idiler. Ayrıca Atatürk'ün "Gazi Paşa" ve "Cumhuriyet" adlı iki çeşme ile yeni yapılan bir caddenin açılışını yaptığı söylenmektedir. Açılışı yapılan bu çeşmelerin hangileri olduğu maalesef tespit edilemedi.
3. EŞKIYA İLE MÜCADELE
Uzun süren seferberlik ve Milli Mücadele yılları sırasında oluşan otorite boşluğundan yararlanan bazı kimseler, eşkıyalığa başlamışlardı. Muhtemelen asker kaçağı da olan bu insanlar vatandaşın canına ve malına zarar veriyor; evleri basarak, yolları keserek vatandaşın nesi var, nesi yoksa alıyorlardı. Nerede ise her köyde bir eşkıya vardı. Bazen de birbirleri ile mücadele ediyorlardı. Savaşın gailesini bertaraf eden yeni yönetim, eşkıya ile mücadeleye girerek halkın mal ve can emniyetini sağlamaya çalıştı. Eşkıya ile mücadele kolay olmuyordu. Neticede genel bir af çıkarılarak bir daha suç işlememek koşulu ile teslim olanlar cezalandırılmadı ve eşkıya gailesi de böylece sona erdi.
4. ŞAPKA İSYANI
Şapka Kanunu 25 Kasım 1925 tarihinde yürürlüğe girmişti. Şapka isyanı dediğimiz olaylar, Aralık ayının başından itibaren yurdun muhtelif bölgelerinde baş gösterdi. Güneysu'da Ulucami önünde toplananlar, Şapka Kanunu aleyhinde nümayiş yaptılar. Bu toplantıya engel olmak isteyen karakol komutanı etkisiz hale getirildi ve karakol işgal edildi. Bu hareketi bastırmak ve müsebbiblerini yakalamak üzere Rize'den bir müfreze gönderildi. Müfreze, yanlarına getirdikleri topları ve silahları şimdiki kemer köprünün beri yakasına mevzilendirdiler. Hareketin içinde olanlar dağlara çekildi. Hükümet kuvvetleri isyancıların teslim olmalarını istiyor, onlar ise Batum'a kaçmak veya teslim olmak şıklarını aralarında müzakere ederek bir karara varmaya çalışıyorlardı. Neticede yörenin ileri gelenleri araya girdi. "Az bir ceza ile kurtulursunuz" denilerek isyancıları teslim olmaya ikna ettiler. Bunun üzerine, hareketin içinde olanlar teslim oldular. O zamanlar bu isyan hareketlerine katılanlar İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanıyordu. Dört üyeden oluşan İstiklal Mahkemesi üyeleri, Erzurum'da işlerini bitirip 11 Aralık günü Rize'ye geldiler. Rize'ye gelen mahkeme üyeleri şunlardı: Mahkeme Reisi: Afyon Mebusu Ali, Azalar:
213
214 |