da bu münasebet ile Türklere intikal etmiş idi. Selçuklu tazyikinin artması üzerine, İsfahan’a gelen Giorgi (Gürcü Kralı) Melikşah’ı ziyaret ile şahsen tabiiyetini teyid ettikten sonra, bir Türk müfrezesi himayesinde ülkesine gönderildi.
Daha sonraki devirlerde Gürcü ordusunu teşkil eden Kuman-Kıpçak Türkleri ve Peçenekler (toplam 45.000) İspir ve Bayburt hariç Çoruh boylarına gelip yerleşmişlerdir. Bunlar orbenyanlı Türklerle birlikte Ortodoks Hristiyanlığını benimsediler.
Sonuç olarak yukarıdaki malumattan hareketle, Rize ve çevresinin kısa bir süre Selçukluların işgaline uğramış olduğunu öğreniyoruz. Bu işgalci Türklerden bir miktarının Rize dağlarında kalıp kalmadığını söylemek için deliller henüz yeterli değildir. Trabzon’un fethinden önce Trabzon’un güneyinde bulunan dağlarda yaşayan Çepniler’in Rize dağlarında da bulunup bulunmadığını bilemiyoruz. Yalnız “Çepni” soyadını taşıyan birkaç ailenin halen Rize köylerinde yaşadığına şahit oluyoruz.
Selçuklular adeta Trabzon’u tecrit etmişlerdi. Trabzon güneyden tama-men kuşatma altındaydı. 1194’te Samsun’u ellerine geçiren Selçuklular, Trabzonluların İstanbul’la olan münasebetlerini güçleştirmişlerdi.
Bizanslılar, umumiyetle imparator ailesinden olan kimseleri, “duka unvanıyla Trabzon’a vali gönderiyor ve bu valiler, İstanbul’daki merkezi yönetime karşı müstakil olarak hareket ediyorlardı.
Trabzon valisi Konstantin Kobras, Mengucoğlu ile işbirliği yaparak Harput ve Halep Emiri Belek’e karşı savaştı ise de bir şekilde yenilerek esir düştü. Ancak 30 bin dinar mukabilinde kurtuldu.
G- TRABZON İMPARATORLUĞU (1204-1461)
1204 tarihinde kurulan Trabzon İmparatorluğuna Trabzon Rum İmpara-torluğu da denmektedir. Trabzon Rum İmparatorluğu tabirinde geçen “Rum” ve “ İmparatorluk” tabirlerini açıklamakta yarar görüyoruz. Buradaki “Rum” kelimesi devleti kuranların kimliğinden kaynaklanan bir tabirdir. Trabzon İmparatorluğunu İstanbul’dan gelen ve Kral sondan olan Rumlar kurmuşlardı. Bu nedenle devletin adına kurucularına izafeten Rum kelimesi eklenmiştir. Bu küçük devlete “imparatorluk” gibi bir sıfatın yakıştırılmasına gelince bunun sebebinin tamamen siyasi olduğunu söylemeliyiz. Trabzon’da devlet kuran Komnenoslar, Bizans İmparatorluğu sülalesine mensup olduklarından bu sıfatı kullanmakla Bizans İmparatorluğunun varisi olduklarını göstermek istiyorlardı.
34
34 |