1923 yılında birkaç köyün alışveriş merkezi olduğu için Derepazarı olarak değiştirildi.
5-Fındıklı: Eski ismi Viçe idi. Bu kelimenin anlamı ve kökenini tespit edemediğimizi Çamlıhemşin ilçemiz bölümünde belirtmiştik.
6- Güneysu: Eski ismi Potomya idi. Potomya Latincede dere anlamına gelmektedir.
7- Hemşin: Hemşin isminin eski Hamadanlıların şenlendirdiği yer anlamında Hamamaşen kelimesinden türediği tarihi kaynaklarda yazılıdır.
8-İkizdere: Eski ismi yediköy anlamına gelen Kuraiseba idi. Yediköyler ismiStrabon’un eserinde bahsettiği Heptakometai kavminin yaşadığı yediköyler olmalıdır. Heptakometai kelimesi “yedi köyler” anlamına gelmektedir. Bu ismi Osmanlılar Kuraiseba’ya çevirmiştir.
9- İyidere: Eski ismi Aspet idi. Çok eski kaynaklarda Aspet ismine rastlamıyoruz.
10- Kalkandere: En eski ismi Besalet idi. 19. Yüzyıl başlarında Tuzcuoğlu isyanları esnasında buraya Karadere dendiğini görüyoruz. 1875 ve 1913 tarihli belgelerde de Karadere olarak geçer. Sonradan Kalkandere olarak değiştirilmiştir. Besalet kelimesinin anlamı ve kaynağını bilemiyoruz.
11-Pazar: Pazar’ın eski ismi Atina idi. Yukarıda bahsedildiği şekilde 2. Yüzyıl başında buraya gelen arianos, bu şehirde bir Athena tapınağının bulunduğunu belirtir. Atina isminin bu tapınaktan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Böölgedeki tarihi eserleri inceleyen W.E.Allen’e göre ise Atina kelimesi Lazca’da “Gölgelerin olduğu yer” anlamına gelmektedir.
E-RİZE VE YAKIN ÇEVRESİNDE TÜRK İZLERİ
1986 senesinde Rize’de bir konferans veren ünlü tarihçi ve bilim adamı Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu, Rize ve çevresine gelerek buralarda izler bırakan Türk kavimlerinden bahseder. Biz bu konferans metninden yararlanırken, Kırzıoğlu’nun konu ile ilgili olarak gösterdiği kaynaklara ve ileri sürdüğü delillere yer vermiyoruz. Çünkü bunlar tarihçi ve konun uzmanı olmayanların değerlendirebileceği deliller değildir ve bunların çokluğu okuyucuyu sıkabilir.
M.Ö. 8. Yüzyılın sonları ve 7. Yüzyılın başlarında olmak üzere iki defa İskitlerin zorlamasıyla güneye inen Kimmer’ler, Anadolu’yu doğudan batıya doğru katederek daha çok Batı Anadolu’da etkili olmuşlardı.
25
25 |