Melikşah, Karadeniz’e kadar ilerlemiş, sahile vardığı zaman üç defa ıslattığı kılıcını, buralara ebediyen sahip olduğunu ifade etmek üzere, dalgalar arasına atmıştır. Buradan dönüşüyle yanında götürdüğü bir miktar deniz kumunu: “Baba müjdeler olsun oğlun dünyanın sonuna kadar hakim oldu.” diyerek Alpaslan’ın mezarına koymuştur.(39)
İslam Ansiklopedisi “Bizans kaynaklarının müphem kayıtlarına rağmen Trabzon, 1075 yılında Theodores Gobras tarafından geri alınmıştır. Bir İslam kaynağında ( Rum’a gaza yapan Türklerden bir fırka tamamıyla helak oldu ve hiç kimse kurtulamadı) kaydı da bu hadiselerle ilgili olmalıdır.” demek suretiyle Selçuklu Türklerinin Trabzon’u kısa bir süre de olsa işgal ettiklerini ileri sürmektedir. Theodores Gobras, Trabzon valisi olarak bölgeyi merkezden bağımsız olarak yönetiyordu. Bu asi vali, 1091 tarihinde imparator tarafından Trabzon’dan uzaklaştırılmıştır.
Selçuklu Türklerinin Rize bölgesine gelişleriyle ilgili olarak Fahrettin Kırzıoğlu da şöyle diyor:
“Melikşah, Danişmentli Emir Ahmet’in başbuğluğunda, Bizansın müttefiki Gürcistan Kralı II. Giorgi’nin kalabalık ordusunu Posof’un Kolköyü savaşında yenerek (24 Haziran 1080) büyük zafer kazandı. Bu yüzden bütün Çoruh boyları ile birlikte Acara, Rize, Trabzon Bölgeleri de fethedilip, Karadeniz kıyıları ele geçirildi. Gürcistan’da Kutais Bölgesi alındı. Kartlis Ckhovreba’nın kaydına göre : Bu zafer üzerine Türkistan’dan göçüp gelen Ebu Yakup ve İsa Böri başçılığında yerleşerek yurt arayan çok kalabalık Türkmenler, develeri, at yılkıları ve koyun sürüleri ile birlikte bu yeni fethedilen bölgelere gelip yerleştiler. Trabzon ve Çevresi dağlık bölgesinde yerleşen Türkmenlerin bir kısmı da Çepni Türkleridir. Ancak o zamanlar Trabzon Valisi bulunan Teodor Gobras Çoruh ağzına kadar bölgeyi, hükmü altında bulunduran Sülük Bey’den geri almıştır. Fakat Trabzon ve Çevresinde, köylere ve yaylalara çekilen Türkmenleri buradan uzaklaştıramadığına dair rivayetler bulunmaktadır.”(40)
İslam Ansiklopedisi Melikşah maddesinde bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki malumatı vermektedir
Melikşah’ın hükümdarlığında Gürcistan’a yapılan üçüncü sefer…”Melikşah’ın sevk ettiği Emir Ahmet, 1080 de Gürcü kralını mağlub ederek, Kars’ı aldığı gibi, Oltu ile Erzurum dahil, Bakurion’a bağlanmış mahalleleri de istirdat etti (geri aldı); ayrıca Emir Ebu Yakup, İsa Böri ve diğer Türkmen reisleri ile birlikte, ta Kutais’e kadar Acara, Kartili ve Ardanuç havalisini, ertesi yıl da Karadeniz kıyılarına kadar uzanan Çoruh vadisini ele geçirdi. Anna Komnena (trc.cousin,s. 247 vd)’ye göre Trabzon
 39 -Melikşah, babası Sultan Alpaslan’ın 1072 tarihinde ölümü üzerine Selçuklu İmparatorluğunun hükümdarı olmuş ve 1092 tarihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.  40 -Fahrettin Kırzıoğlu’nun 1986 yılında Rize’de verdiği konferans metninden.
33
33 |