82
halde bu ayetlerin söylediği hakikat şudur: Allah sapmayı dileyenin sapmasına izin verir.” (yeşa fiilinin iki özneli konumunu tasdik eden ayetlerden olan Nahl süresi 16/93 ayetine gelince bunun tercümesi de şöyle olur: “ Allah dileyen kimsenin sapmasını diler(sapmasına izin verir). Kendisine yönelen kimseyi de doğru yola iletir.” Şöyle de denebilir: “Delalet isteyen kimseyi delalete hidayet isteyen kimseyi hidayete…”
Bu ayetin tercümesini insanları sorumlu tutan bir özellikte tercüme edenler de bulunmaktadır. Örnek olarak şu kişileri verebiliriz: Abdullah Parlayan’ın tercümesi Mustafa İslamoğlu’nun tercümesi gibidir: …”Şüphesiz Allah, doğru yoldan sapmak isteyenin sapmasına izin verir, doğru yola ulaşmak isteyeni de, dilediği şekilde doğru yoluna ulaştırır.”.. Edip yüksel’in tercümesi de şöyle: “..Allah dileyeni saptırır ve dileyeni doğru yola iletir…” Bayraktar Bayraklı da yine men yeşa ifadesini Edip Yüksel gibi tercüme etmektedir: Muhakkak ki Allah, dileyeni sapıklığa dileyeni doğru yola iletir.
تَعْمَلونَ كُنْتُمْ ا عَمّ لَتَسْئلُنَّ و يَشاءُ مَنْ وَيَهْدِى يَشاءُ مَنْ يُضِلُّ
Ayetin sonunda “ Yapmakta olduğunuz şeylerden sorguya çekileceksiniz.” dendiğine göre, bu yaptığınız iyi ve kötü şeylerden imtihan edileceksiniz demektir. Başka bir ifade ile, insan sorumluluk gerektiren fiilleri yapmaya güç yetirebilir. Yani sınırlı da olsa irade hürriyetine sahiptir.
Allah, insanı imtihana tabi tutacağını İnsan süresi76/3 ayetinde de ifade etmektedir: “ Şüphesiz biz onu (ömür boyu yürüyeceği) yola koyduk. O bu yolu ya şükrederek veya nankörlük ederek kat eder.”
Dilemek fiili rızıklar konusuyla ilgili olarak da sorun haline getirenler vardır. 30/37 ayetinde olduğu gibi.
82 |