9)Mahpus olanların nafakaları zekât/sadaka fazlından ödenir. Bu usulü Hz Ali tesis etmiştir. (Haraç tercümesi. Sayfa: 242)
10)“Vali, kadı ve diğer memurların maaşları ancak beytülmalden verilir, zekât mallarından verilmez. Zekât malından ancak zekat toplayan memurların maaşları verilir” (Haraç tercümesi. Sayfa:285)
Haraç adlı eserin genelinden çıkardığımız sonuçlardan biri de şudur: Zekât/sadakalar Peygamberimiz(s.a.v)in gösterdiği yerlerden alınıyor. Peygamberimiz bir gelirden zekât/sadaka almamışsa sonra gelenler de yeni gelir gurupları için zekât/sadaka almamışlardır. Örneğin İmam Malik’e göre, kiralardan zekât/sadaka alınmıyor.
Müslümanlardan alınan her türlü verginin zekât/sadaka hükmünde olması gerekirken zekât/sadakalar Peygamberimiz(s.a.v.)’in zamanıyla sınırlı kalmış, Müslümanlardan alınan vergilerin pek çoğu, yüzyıllar geçtikçe devletin genel bütçesine dahil edilerek zekât/sadakaların alanı daraltılmış, devletin zekât/sadakalara ilgisi giderek azalmış ve nihayet bu, devletin görevleri arasından çıkmıştır.
49
49 |