1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54 



  Loğusa kadını komşuları ziyarete geldiğinde süt veya şekerli yiyecekler getirirler; bebeler için de patiska veya yün patik hediye ederlerdi.

  Beşiğin değişmez unsurlarından biri beşiğe yerleştirilen kenarları kıvrık büyük bir maşrabadır. Bebek beşiğe belden aşağı çıplak olarak yatırılır, kaka ve çişini bu maşrabaya yapardı. Erkekler için pipisini içine saldıkları bir şişe kullanılırdı. Yani bebekler için çişi ve kakası için ara bezi kullanılmazdı. Yaşlılardan duyduğumuza göre, çocukların başının yuvarlak olması için yumuşak bir yastık kullanılır, burun kanatlarının iki yana açılmış, yanı geniş burunlu olmaması için de bebeğin burnu iki parmak arasına alınarak ve hafifçe sıkılarak yassılaştırılırdı. İki yana açılmış burunlar güzel bulunmazmış.

  Bebek beşiğe yatırıldıktan sonra kol bezi ile kolları, ayak bezi ile ayakları sarılır, ince battaniye ve kundak bezi ile örtülerek bağırdak denilen örtülerle sıkıca beşiğe bağlanır. Bebeğin başı yüz bezi ile sarılır ve beşiğin üstüne işleme bir örtü örtülür. Beşik ayrıca deniz kabukları ve renkli boncuklarla süslenir, nazarlık olarak tılısım takılır.

  Anne bebeğini emzireceği zaman beşiğin yanına oturur, bebeğin üzerine abanarak bebeğini emzirirdi.

  

  Beşik Alayı: Kızlarının ilk doğumunda beşik alayı tertiplenir. Beşik alayını kız tarafı düzenler. Beşik alayı doğumun 5. veya 7. günü yapılır.

  Beşik alayı için kız tarafı bütün takımlarıyla süslenmiş bir beşik, geline, gelinin kaynanası ve kaynatasına hediyeler hazırlar. Gelin alayında yer alan komşu kadınları da geline ve çocuğa hediyeler götürür. Bazıları bir bohça enişte lokumu veya bir tepsi baklava.

  Süslenmiş beşiği taşıyan kişi, damat evine vardığında beşiği yere koyarak üzerine oturur, kaynanadan bahşiş almadan beşiği eve sokmazdı. Eve giren beşik alayı doğrudan doğum yapan gelin odasına geçer, getirdikleri hediyeleri açarak sergilerlerdi.

  Bu esnada kaynana çocuk battaniyesine sarılmış ve yüzü nazar değmesin diye örtülmüş bebeği misafirlerin yanına getirir ve misafirler de bebeğin kundağına altın veya para koyardı.

  

  H) KÖYLERDE SUYUN TEMİN EDİLMESİ

  Eskiden köylerde yeni bir ev yapılacaksa temellerin sağlamlığı, rüzgara karşı emniyetli olmak özelliklerin yanında suyun nasıl temin edileceği de mutlaka hesaba katılır ve evlerin yeri ona göre belirlenirdi.

  Evlerin suyu açık harkla gelir, evin avlusunda ağaç bir oluktan sürekli akardı. Evelerin suları köyün içinden geçen küçük akarsulardan alınırdı. Mahallen ırmak denilen bu akarsular her türlü kirlenmeden korunur, içme suyu, yemek suyu olarak ve temizlikte kullanılırdı.

  

  51

  

 


53
Önceki                  Sonraki