1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54 



  yakınlarından biri kapıyı keser ve oğlanın babasından bahşiş ister ve bahşişi almadan gelinin kapıdan çıkmasına müsaade etmezdi.

  Gelin çarşafına sarılmış olarak kapıdan çıkarken koltukaltına bir Mushaf konurdu. Kızı götüren erkek tarafının düğün alayına kız tarafının davetlileri iştirak etmez, onlar ayrı bir düğün alayı teşkil ederlerdi. Bu yürüyüşte geline yalnızca düzencisiyle birlikte bir iki yakını eşlik ederdi. Erkek olarak da kızın erkek kardeşi veya erkek kardeş yoksa amca oğlu, dönüşteki düğün alayında yer alırdı. Gelini alıp geri dönen düğün davetlileri mümkünse geldikleri yoldan geri dönmez başka bir yol kullanırlardı.

  Düğünün şenliği olarak silahlar atılırdı. Silah atma zamanlarından biri de gelinin evden çıkış zamanıdır. Gelin evden çıkıp düğün alayı yürüyüşe geçince tabancalar, tüfekler ve dinamitler patlatılır, silah patlatmalar oğlan evine varıncaya kadar aralıklarla devam ederdi. Dolma tüfeklerin olduğu zamanlarda tüfeklerin peş peşe patlatılmasıyla donanma yapılırdı. Beş on kişi birlikte tüfeklerini barutla doldurur birbiri ardınca tüfeklerini ateşleyerek bir gürültü ahengi oluşturmaya çalışırlardı. Buna “donanma yapmak” denirdi. (Annem gelin olarak evimize geldiğinde, babamın arkadaşlarının donanma yaptığı rivayet edilir.)

  Yol Kesme: Başka illerde de yaşadığımız bir gelenek olarak, gelin baba evinden çıkıp koca evine gidinceye kadar köyün delikanlıları yolu keserdi. (düğün alayının yaya ve patika yollardan yürüdüğünü hatırlayalım.)Yola ip germek veya bir sırık koymak suretiyle yol kesilir ve bahşiş istenirdi. Yolu kesenin elinde silah olurdu. Bahşişini alan delikanlı, yolu açar ve silahıyla birkaç ateş ederdi. Bahşişi oğlanın babası veya oğlanın yakınlarından biri verirdi. Bu adet bu gün de devam etmektedir. (1999)

  

  b) HABERCİ VEYA MÜJDECİ

  

  Damadın iki amca oğlu haberci tayin edilirdi. Bunlar düğün alayından önce kız evine varır, düğün alayının evden çıktığını, yolda olduğunu, şu kadar zaman sonra kızın evine varacaklarını haber verirlerdi. Kızın evinden bir tepsi baklava veya mendile sarılmış birkaç enişte lokumu alır, aldıkları bu hediyelerle kız evinden ayrılan düğün alayının önünden hızlı bir şekilde hareket ederek aldıkları hediyeleri damada getirir ve ona gelinin kız evinden çıkıp gelmekte olduğunu müjdeler ve bahşişini alırdı.

  

  c)KAPILIK

  

  Gelin düğün alayı ile koca evine gelince, evin kapısından girmeden önce gelinin kardeşi kapılık isterdi. Gelin kaynana veya kayınpeder tarafından ahıra

  37

  

 


39
Önceki                  Sonraki